Tegoroczny Festiwal odbywa się w formie zdalnej, a nasze przedszkolaki brały udział w następujących wydarzeniach:
- „Kosmos na Ziemi. Pokazy łazika marsjańskiego”
- „To co oczywiste bywa złudne…”
- „Tajemnice kolorowej chemii”
- „Soczyste fakty o sokach i owocach”
„Kosmos na Ziemi. Pokazy łazika marsjańskiego”
By budować łaziki (prawie) marsjańskie nie trzeba być pracownikiem NASA. Od wielu lat udowadniają to członkowie KN OFF-ROAD Wydziału Mechanicznego Politechniki Wrocławskiej tworząc Projekt Scorpio, czyli studenckie łaziki marsjańskie, biorące udział w międzynarodowych zawodach w Stanach czy Kanadzie. W tym roku koło przygotowało pokazy łazika w akcji. Nie musieliśmy lecieć na Marsa, a wrażenia były podobne, jak nie żywsze!
„To co oczywiste bywa złudne…”
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu przygotował zajęcia eksperymentalne, na których przedszkolaki obejrzały pokazy przygotowanych eksperymentów. Zostali wprowadzeni w świat ciekawych eksperymentów bazujących na właściwościach fizyko-chemicznych substancji oraz zjawiskach optycznych. Zostały przedstawione doświadczenia pokazujące, że nie wszystko jest oczywiste i widoczne „od razu”, że w odpowiednich warunkach w prozaicznych rzeczach kryje się magia.
„Tajemnice kolorowej chemii”
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu przygotował zajęcia eksperymentalne, na których przedszkolaki obejrzały pokazy przygotowanych eksperymentów. Zostali wprowadzeni w tajemniczy świat barwnych reakcji chemicznych. Zostali zaznajomieni z podstawowymi reakcjami chemicznymi oraz zobaczyli te trochę bardziej skomplikowane, które na pewno będziemy starali się odtworzyć w przedszkolu :)
„Soczyste fakty o sokach i owocach”
Pani mgr Monika Maćków z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu spotkała się online z naszymi przedszkolakami, aby wprowadzić ich w świat zdrowego odżywiania. Część teoretyczna poświęcona była informacjom na temat wartości odżywczych soków i owoców oraz ich wpływie na nasze zdrowie dużych i małych. Część druga była warsztatowa i smaczna. Przedszkolaki samodzielnie przygotowały soki i sałatkę owocową. Najprzyjemniejsza była część trzecia-degustacja.